Nedir Bu Otel Konsepti?
Genelde birbirlerine çok fazla karıştırılan otelcilik terimleridir.
Bu onun doğasında var çünkü birbirleriyle yakın ilişki içerisindedirler.
Önce Otel Konsepti denilen kavrama bir göz atalım.
Konseptin felsefedeki tam karşılığı ‘kavram’ olarak geçmektedir. Anlayış görüş düzen anlamında da kullanılmaktadır.
Konsepte uygun; bir biçimin, görüşün, anlayışın ifade edilebilmesini ön plana çıkartmak üzere düzenlenmiş, tarza uygun olarak hazırlanmış ve tasarlanmış demektir.
Bu anlamda bakıldığında konsepte göre otelleri sınıflandırmak oldukça güç olabilir.
Bir örnek vermek gerekecekse; otel araması yaparken konsepti ‘Club Oteller’ diye geçen listeye bakıldığında karşımıza çıkanların aslında birbirinden çok farklı konseptte olduğunu görmek mümkündür.
Burada ne yazık ki bilinmeden hatalar yapılmaktadır. Ama bizler genelde yaptığımız gibi “akışına bıraktığımız” için böyle bir “Club Konsepti” oluşturmuşuz. Bu ileride değişir muhtemelen.
Bu konuyu biraz daha açalım.Uzun bir yazı olacak ,demedi demeyin.Ama sabrınıza değeceğinden eminim.
Zannedilenin aksine içerisinde gece kulübü-disko olan oteller ‘club oteller” konseptine girmiyor. 😀 Club Oteller ; konukları itibariyle yıllık aidatları olan, senenin belli zamanlarında konaklama yapılacağı dönemlerde belirlenen fiyat üzerinden kalına bilinen, kendine ait alanı olan, konaklayanların bu alan dışından çıkmadan tüm ihtiyaçlarının karşılanabildiği ve bu maliyetlerin otel tarafından karşılandığı, gerektiğinde üyelerin misafirlerinin ücretsiz olarak konakladığı, mümkün olmadığı durumlarda ise bölgede başka bir otelde onlara yer ayrıldığı veya üyenin başka bir şehir veya ülkede olduğu zaman Club’ın anlaşmalı olsun – olmasın uygun bir başka otelde üyeye tamamen ücretsiz rezervasyon yapıldığı gibi benzeri çok geniş bir VIP konaklama imkanı sunan otellerdir.
Bir de bunların içerisinde ‘Club Suit’leri vardır ki; buranın çalışan personeli özeldir ve sadece süit içerisinde hizmet ederler. Büyük spor kulüp, dernek, vakıf gibi organizasyonların özel tesisi gibi düşünüle bilinir.
Kamu kuruluşlarının kendine özel tesisleri de bu kapsam içerisindedir. İdare ve kendine ait özel kapsam ve kuralları mevcuttur. Maliye kampları, DSI kampları vb. gibi.
Bu konuyu yüzeysel olarak anlattıktan sonra otellerin sınıflandırılmasına bir bakalım.
Medeniyet, seyahat ihtiyaçlarını karşılamak için geliştikçe, her zaman yeni otel türleri ortaya çıkıyor. Zamanın getirdiği şartların, oluşturduğu ihtiyaçlar doğrultusunda bunlar değişmekte, gelişmekte.
Peki Oteller Nasıl Sınıflandırılır?
Oteller genel anlamda; büyüklüğü, konumu, hizmetleri, yıldız derecelendirmesi ve olanakları gibi çeşitli biçim ve değerlendirmeler ile kategorilere ayrılabilir.
Otellerin Sınıflandırılması
Oteller en yaygın olarak hizmet düzeyine ve mülk türüne göre sınıflandırılır. Ve bunlar yerel otoritelerin ve devletin kontrolünde resmi olarak kanunlarla tanımlanmıştır, denetlenmeye tabidir.
Bizim de sınıflandırmalarda ilk göz önünde bulunduracağımız şey, konaklama tesisinin resmi anlamdaki pozisyonudur. Tek bir resmi kapsamda olup, ama içerisinde farklılaşan konaklama tesisleri de bulunmaktadır.
Konunun devamında bahsedeceğimiz otel türleri, bu anlamda sınıflandırılmıştır.
Aksi takdirde, “otel girişindeki saksıda palmiye ekili olanlar”, “duvarları kırmızı olanlar”, ”odaları Elvis posterleriyle kaplı olanlar”, ”sadece vegan mutfaklı otelleri” gibi bir sınıflandırma çok mantıklı olmayacaktır. Bu konaklama tesisinin konsepti ile alakalı bir durumdur. Su altı otelleri gibi sıra dışı konsepte oteller mevcuttur. Yakın zaman diliminde ay otellerini de uzay konsepti ile görebilecek gibiyiz.
Mutfak kültürü zengin olan bölgelerde Gurme ve gastronomi konseptindeki oteller, görmek mümkündür. Bunlar bir otel zincirinin bir parçası olabileceği gibi, bağımsız bir butik otel de olabilir. Konsepti her ne olursa olsun, mutlak bir sınıf içerisinde yer almaktadır.
Sanırım konuyu biraz pekiştirdik.
Zincir Otel Nedir?
Adından da anlaşılacağı gibi bir zincire veya markaya bağlıdır.
Zincir oteller, tasarım ve hizmet için kendilerine ait özel yönergelere sahip olma eğilimindedir ve birçoğunun dünyanın her yerinde bir şubesi vardır. Zincir otellerin en güzel yanı ne satın aldığınızı ve ne ödeyeceğinizi kesin olarak bilmenizdir. Turizmdeki ekonomik alana da ciddi katkı payı bulunuyor.
Bağımsız veya butik otellerden çok daha az kişiselleşmiştir. Bunun yanında insanlar, turizm sektöründe, kendilerine bu kadar çok başarı sağlayan bir marka adına güvenme eğilimindedirler.
Bağımsız Otel Nedir?
Bu, özel bir şirkete veya aileye ait bir oteldir. Bir grubun veya zincirin parçası değildir.
Bağımsız oteller, bir otel zincirin parçası olmaktan ziyade tamamen bağımsızdır ve bu sebeple genellikle hizmet ve tasarım anlayışları daha esnektir. Dünyanın her yerinde bulabilirsiniz.
Bağımsız oteller, zincir otellere göre kapasite olarak daha küçük (daha az odaya sahip) olma eğilimindedir. Bu hizmet ve kalitenin daha zayıf olduğu anlamına gelmez.
Butik Otel nedir?
Butik oteller genel anlamda kapasite olarak küçüktür (genellikle 100 oda veya daha az) ve çoğu tamamen bağımsızdır. Kişiselleştirilmiş, temalı veya benzersiz bir tasarıma sahipler.
Birçoğunun da yerel kültür konsepti tasarım etkisi var. Çok farklı olanlar da vardır. Belirli bir sanatçının tarzında dekore edilmiş olabileceği gibi belirli bir müzik grubu, futbol takımı, film gibi çeşitli imaj etrafında temalı olabilir. Kendi ne öz, bulunduğu konuma, coğrafi bölgeye göre bir temalı da olabilir.
İnsanlar tarafından çok tercih edilen ve ekonomiye azımsanmayacak katkısı olan butik oteller ile alakalı detaylı yazımız hazırlanmakta. Yayınlandıktan sonra mutlaka bir göz atmanızı tavsiye ederiz.
Tatil Köyü Nedir?
Tatil köyü, Resort Otel, Holiday Village gibi isimler ile anılan konaklama hizmetleri; en başta tatil ve eğlence olmak üzere, konukların spor, sinema, günlük ihtiyaçlar gibi birçok şeyinde içerisinde temin edilen büyük bir komplekstir. Alışveriş merkezleri, kuaför, kafeteryalardan, çocuk kreşleri, çocuk etkinlikleri ne kadar.
Bir pazarlama hedefi olarak; konukların tesisin dışına çıkma ihtiyacını minimize etmek amaçlı her şey dahil konsepti ile işletilen otellerdir. Bağımsız işletildiği gibi, bir zincirinde parçası olup marka olarak işletiliyor da olabilir..
Havaalanı Otelleri Nedir?
Havaalanı otelleri, havaalanlarının hemen yanında bulunan, bazıları havaalanının içerisinde bulunan veya yolcu giriş çıkışlarında konumlanan hedef kitlesi havaalanı yolcuları olan otelcilik işletmeleridir.
Birçoğu ücretsiz havaalanı transfer hizmeti sunmaktadır. Gecelemek zorunda olan yolcular için mükemmel çözümdür. Bir kısım havaalanı otelleri içerisinde, firmalar için toplantı, sunum ,yemekli davet hizmetleri verme imkanlarına sahiptir. Özellikle şehir dışı, ülke dışı gibi farklı konumlardan gelen iş adamları için oldukça talep edilen bir hizmettir.
Apart Oteller Nedir?
Apart oteller, bir otelle tamamen aynı hizmete sahip otellerdir. Farkı ise otel, odalara sahip iken, apart oteller daireler sahip olmalarıdır. Oda yerine daireler tutulur. Haliyle bir otel odasından daha büyüktür. Kendi mutfağı, oturma odası, yatak odası, banyo gibi kısımlarla bir evden farksızdır.
Apart otelleri genelde ailelerin tercih ettiği bir konaklamadır. Sıradan bir otel odasından daha fazla imkanlara ve konfora sahiptir. Çocukları ayrı bir odada uyutabilirken siz oturma odası kısmında televizyon izleyebilirsiniz. Yani akşam karanlıkta sağa sola çarpmak zorunda kalmazsınız. Kendi zevkinize göre yemeklerinizi pişirebilirsiniz.
1+1, 2+1, 3+1 gibi seçeneklerinin yanında, birden fazla aileler veya kalabalık aileler tatil maliyetini düşürmek için tercih etmektedir.
Pansiyonlar Nedir?
Otel türleri pansiyonlarda yer almaktadır. Yurtdışında Hostel olarak tanımlanan pansiyonlar, ekonomik konaklama hizmeti sunmaktadır. Meraklı genç gezginlerden, firma çalışanlarına kadar, hizmet sunan geniş bir müşteri hedef kitlesi vardır. Çünkü konuklarının odak noktası tesis değil, dışarıda yapılacak işlerdir.
Konumuna göre konseptleri farklılıklar içerebilir. Ranzalarla dolu bir işçi pansiyonu da olabilirken, trekking – hikking rotasında geceyi geçirmek için sığınılacak mola yeride olabilir.
Çoğunlukla genç gezginler arasında popüler olan pansiyonlar, yatakhane ve özel oda gibi seçeneği ile ekonomik konaklama için tercih edilir.
Tesislerimizden Gölcük Donanma Pansiyon da olduğu gibi, şehir merkezinde konumlu olup kısa süreli konaklamak amacı ile işçiler, öğrenciler, şehir dışından iş görüşmesi için gelenler, serbest fotoğraf ve gezginler, gazeteciler gibi geniş bir kitleye hitap eden pansiyonlarda bulunmaktadır.
Doğa yapısı ve tarihi kültür varlıkları zengin olan ülkelerde pansiyonlar çok yaygındır ve gün geçtikçe alternatif konaklama türleri de ortaya çıkmaktadır.
Moteller Nedir?
Her ne kadar Amerikan kültüründen çıkmış olsa da bir çok ülkede yaygındır. Uzun otoyollarda motosiklet ile seyahat edenlerin zamanında motosiklet ve otel isimlerinden türettikleri bir konaklama hizmetleridir.
Paranı öde, oda anahtarını al, motosikletini odanın kapısı karşısına park et ve içeri girip dinlen. Bağımsız işletmeciler olduğu gibi zincir moteller de bulunmaktadır.
Eskilerde RoadHouse terimi ile motellere atıfta bulunarak çokça kullanılırdı.Son zamanlarda ise bu daha çok yol kenarında barları kastedecek şekilde evirilmiştir.
Ülkemizde ise otoyollar üzerindeki ‘Dinlenme Tesisleri’ni de bu kapsamda tanımlayabiliriz.Eminim çok karşılaşmısınızdır.Birçok otobüs firmasının , şehirlerarası yolculuklarda mola verdiği yerler; genelde bu tip işletmelerdir.
Mikro Oteller Nedir?
Nispeten yeni bir otel türü olan tanımlayabileceğimiz mikro konaklama tesisleri, bu pazardaki bir boşluğu doldurduğu gözlemlenmekte. Bu bir kazan-kazan durumu.
Özellikle iş için seyahat edenler başta olmak üzere sadece gecelik konaklama için değil birkaç saatlik dinlenme için konaklama arayanların tercihi durumunda. Odaların bir günlük süre içinde potansiyel olarak en az iki kez satılabilmesi nedeniyle, hızlı ve yüksek gelir elde etme imkânı veriyorlar.
Normal bir otel olup, mikro konaklamayı bir hizmet olarak sunan işletmelerde mevcut.
Hilton kısa süre önce mikro otel alanına, “her boyutta seyahat için seyahat boyutunda odalar” sağlayan şehir merkezli mülkler sunan Motto markası girdi .
Eko oteller, Ekolojik Oteller Nedir?
Ekolojik oteller, çevre dostu olmaya ve çevreye geri dönüşe odaklanan bir otel konaklama türüdür.
Bu otellerde konsept, diğerlerinden oldukça farklıdır. Güneş panelleri, rüzgar gülü, geri dönüştürülmüş sular, geri dönüştürülen atıklar vb. Yeşil girişimleri teşvik eder ve çevresel etkilerini azaltmayı bir öncelik haline getirir.
Birçok zincir oteller ve diğer konaklama tesislerinde, çevre bilincinin artmasına sebebiyet vermiştir. Turizm sektörü içerisinde son zamanlarda gittikçe büyüyen bir ekonomiye sahiptir.
Bungalov otellerde bu kapsamdadır. İçlerinde hobi bahçesi olanlarda bulunmaktadır.
Yerel ekonomiye katkı sağlayan, kimisi kendi organik tarım üretimlerini de yapan bu tür tesisler, ülkemizde de gün geçtikçe sayısı artmaktadır.
Genelde bağımsız aile işletmesidir ve 10 ile 100 arası oda kapasitesine sahiptir. Doğa ile ne kadar iç içe olduğunu belirtmemize gerek yok sanırım
Termal Oteller Nedir?
Termal oteller diğer adıyla kaplıca, çevresinde element ve mineral bakımından zengin olan yeraltı sularının yeryüzüne çıktığı noktalarda veya buralara yakın mesafelerde konumlanmış otellerdir.
Termal oteller, sadece dinlenmek ve sağlık amaçlı tercih edildiği için, sağlık turizmin bir parçası diyebiliriz.
Kaplıcalardaki bu sular soğuk ve sıcak olarak bulunabilir. Soğuk olanları maden suyu olarak tanımlanır ve şifa amaçlı içecek olarak kullanılır. Sıcak olan sular ile banyo ve havuzla girerek, başta cilt olmak üzere ,kan dolaşımından romatizmalara kadar bir çok rahatsızlıkları sağlığa kavuştur. Kaynağın etrafındaki kil içerikli çamur oluşumları da sağlık amaçlı kullanılmaktadır.
Latinceden dilimize geçen SPA, bu sular ile, sağlık amaçlı yapılan banyo anlamındadır.
Ciddi bir ekonomik hacmi olduğunu söyleyebiliriz.
Ülkemizde Bursa, Yalova, Sapanca, Afyon, Pamukkale, Aydın en çok bilinen kaplıca bölgeleridir.
Pek fazla bilinmese de, Gölcük Ilıca beldemizde bir termal kaynak bulunmaktadır. Gölcük ile ilgili blog yazılarımızda bu konu hakkında bilgi alabilirsiniz.
Pop-up Oteller Nedir?
Pop -up oteller turizm sektörünün yenilikçi türlerinden biridir
Pop-up oteller, prefabrik malzemelerden hızlı bir şekilde kurulup kaldırılabilen sök-tak otellerdir. Oldukça kullanışlı ve çadırdan daha fazla konfor imkanına sahip, geçici konumlanan otel tipidir.
Her yerde kurulabilir, Formula1,Nascar gibi etkinliklerden festivallere ,fuarlara kadar bir çok yerde kullanılır.
Pratik kullanımlı olması, onu harika bir alternatif çözüm olarak sunar.
Glamping Nedir?
Glamping kimi yerde balon çadır ismiyle anılan konforlu kamp konaklama hizmeti olarak sunulur. Glamorous ve Camping kelimelerinden türetilen, gözalıcı konforda kamp yapma anlamındadır. Kamp tatili yapmak isteyenlerin, kamp alanlarında çadır ve benzeri kamp lojistik ekipmanlarını yanlarına almadan gidebileceği bir otelcilik hizmeti türüdür.
İster ormanlık, dağlık kesimde olsun isterse güzel bir koy, doğa içinde çok geniş çadırlarda, banyosu mutfağı oturma alanı, yatak odası olan, konfordan ödün vermeyen şartlarda kalmak isteyenlerin tercih ettiği bir konaklama mekanıdır.
Kayak merkezleri nedir?
Kış sporları konseptinde hizmet veren otelcilik tesisleridir. Başta kayak olmak üzere, snowboard, kızak gibi çeşitli kış sporları faaliyetlerinin yapılabildiği, doğa ile iç içe dağlık bölgelerde kurulmuş bu tesisleri, kışın tatil yapmak isteyenlerin öncelikli tercihlerinden biridir.
Genelde bünyelerinde eğitmen bulunmaktadır. Tatil ve spor bir arada olmasının yanında, doğa güzelliği ile fotoğraf tutkunlarına da hitap etmektedir. Temiz havası, günlük yürüyüşler, doğanın sesleri ile iyi bir tatil geçirmek için yeterli imkanlara sahiptirler.
Ülkemizde en çok bilinen rotalarda Palandöken, Sarıkamış, Erciyes, Ilgaz, Uludağ, Kartalkaya, Davraz, Ovacık yer almaktadır.
Kış turizminde büyük ekonomik payı olan otelcilik işletmelerdir. Zincire bağlı olanların yanında, bağımsız olanlarda mevcuttur.
Yüzen Oteller Nedir?
Bavullarınızı yeniden toplamanıza gerek kalmadan yeni bir yerde uyanabileceğiniz yüzen otellerdir. Karadaki Oteller gibi, birkaç kategori ve boyutta birbirlerinden ayrılırlar.
Princess Cruises, büyük gemilerde 380 destinasyona seyahat etmekte. Windstar Cruises, sadece 148 veya 310 misafir kapasiteli üç yelkenli gemi de dahil olmak üzere, denizdeki en küçük yolcu gemilerinden bir kısmına sahiptir.
Viking Cruises, dünya nehirlerini ve okyanuslarını rahat bir lüks içinde dolaşan İskandinav kaplıcaları ile rotasını tamamlamış 60 adet konforlu ve zarif yüzer otele sahiptir.