Gölcük ‘te nasıl gezilir ?, Nereleri görmek lazım ?, önemli mekanları nelerdir ?,Kocali Gölcük nasıl bir yer ? gibi sorularınıza yanıt bulabileceğiniz bir makaleGölcük hakkında detaylıca bilgi sahibi olabileceğiniz ve sıkılmadan okuyabileceğiniz güzel bir yazı ile karşınızdayız.
Değerli misafirlerimize otelimiz Donanma otelde konforlu konaklama imkanı ile bölgede nereleri yakından tanıyabilir adına açıklayıcı bir rehberlik yapmak istedik.
Gölcük; Kocaeli’nin şirin bir ilçesidir ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı olan Donanma Komutanlığı burada bulunmaktadır. Ayrıca büyük bir tersaneyi barındıran Gölcük; bu özelliklerinden dolayı ‘donanma kenti’ diye anılmaktadır. Doğal ortamı da tek kelimeyle muhteşem olan Gölcük’ün gezilecek yerlere kısaca bir bakalım:
Kısaca Gölcük Tarihi: Gölcük´ün, tarihi gelişimine İzmit ve çevresinin de içinde bulunduğu, eski Yunanlar ile Romalıların Bitinya (Bithynie) dedikleri bölge ile başlamak daha doğru olur. Gölcük´ün bir garnizon şehri olmasının ilk adımı 1927´de atılmıştır. 1925 Yılında yaralı olan Yavuz zırhlısının tamir kararı ile beliren teknik ihtiyaç, Gölcük´te askeri tersanenin kurulmasına sebep oldu.Aynı yıl bir havuz inşa edildi. Almanlar barakalar kurup Yavuz´un tamirini yaptı.Daha sonra Almanların kurmuş olduğu bu tesisler satın alınarak tersanenin tersanenin çekirdeği kurulmuştur.Deniz Kuvvetlerimizin gelişmesine paralel olarak esaslı çalışmalara 1938 yılında başlanmışsa da II. Dünya Savaşı bu çalışmalara engel olmuş ve Gölcük Tersanesinin hakiki kalkınması 1950 yılından itibaren gerçekleşmiştir. Gölcük gerçek anlamda Cumhuriyet´ten sonra kurulmuş bir şehirdir.
Genel Kültür ve Turizm: Gölcük’te geçirdiğiniz süre zarfında tarihi ve kültürel geziler ile spor yapma imkanına erişecek; yeni yerler keşfedeceksiniz. Doğal manzaraların bol bol fotoğrafını çekecek; hafta sonu kaçamaklarınızdan beklediğiniz her şeyi Gölcük’te bulabileceksiniz. Bu eşsiz coğrafyada Değirmendere bölgesine ait fındık bahçeleri mevcut iken, İhsaniye’de meyve bahçeleri, Halıdere’de Osmanlı Dönemi’nden günümüze gelen fasulye, Siretiye Köyü’nde doğal Avidere içme suyu bulunmaktadır. Ayrıca Yazlık Bölgesinde, Roma-Bizans döneminden kalma bir Ilıca hizmet vermektedir. Bu keşiflere ek olarak Saraylı’daki Çınarlık Meydanı, Değirmendere Beldesi Örcün Köyü’ndeki Sultanbaba Türbesi ile manevi hissiyatınızı güçlendirirken koruma altına alınan eski Türk evleri ile tarihe yolculuk yapabilirsiniz. Halıdere Beldesi’nde Roma Bizans dönemine ait mezar kalıntılarını ziyaret edebilir; bu mistik havayı soluyabilirsiniz. Gölbaşı Restaurant, Nüzhetiye köyünde Alabalık tesisleri ve şelalesi keyifli zamanlar geçirip tadına doyamayacağınız lezzetleri size sunacak.“Yazlık” Beldesine bağlı Kadırga Mesire alanı, Kavaklı-Değirmendere-Halıdere-Ulaşlı Sahil Şeridi ve Sosyal Tesisleri ise etkinlikler açısından son derece önemli yerlerdir.
Gölcük’te dolu dolu bir tatil geçirmenize imkan sağlamaktadır.
Yazlık Ilıcası Termal Tesisleri
Yazlık Ilıcası Termal Tesisleri, Tarihi dokusu ve mimarisi yerli ve yabancı birçok turisti cezbedebilecek özelliktedir. Her sene binlerce ziyaretçi tesiste hem sağlık turizm faaliyetlerini gerçekleştirmekte hem de Gölcük’e dair farklı deneyimler kazanabilmektedir.
II. yüzyıl tarihinde Romalılardan günümüze kadar kalmayı başarabilmiş olan ılıca, “Tarihe Saygı” projesinin bir parçası olup restorasyona uğramıştır. İçerisinde kadın ve erkekler için ayrı yerler bulunmakta, çamur havuzlarıyla da ziyaretçilere farklı aktiviteler sunulmaktadır.
Gezip görmek isteyen ve ılıcaya girmek isteyenlerin ilgisini çekebilecek yerlerden biridir.
Yazlık Ilıcası Termal Tesisler, Gölcük’ün merkezine 6,5 km uzaklıktadır.
Nüzhetiye Alabalık Tesisleri Ve Şelalesi
Nüzhetiye Alabalık Tesisleri Ve Şelalesi
Nüzhetiye köyü Gölcük’e 13 km mesafededir. Doğa yürüyüşü için gayet uygun bir alan olup şelalesi de ayrı güzeldir. Yürüyüş parkurunun uzunluğu 4 kilometredir ve alabalık tesislerinden başlamaktadır.
Bu arada ilçede Gölcük Uluslararası Halk Oyunları Festivali ve Uluslararası Nakışlı Kırkyama Festivali düzenlenmektedir.
Kazıklı Kervansarayı
Kazıklı Kervansarayı
Hacıların ve kervanların uğrak noktası, sefer zamanında Osmanlı askerlerinin konaklama yeri olan Kazıklı Kervansaray, Gölcük Belediyesi’nce restore edilmiştir. Burada seminer, tiyatro gibi etkinlikler düzenlenmektedir.
Saraylı Köyü
Saraylı Köyü
Tertemiz havası ve suyuyla, muazzam tarihi dokusuyla ve göz dolduran manzarasıyla Kocaeli gezilecek yerler listesi içinde mutlaka olması gereken bir bölgedir. Meydanda bir Osmanlı konağı vardır fakat ne yazık ki harap olmuştur. Köyün bahçelerinde nar ağaçlarına ve bol miktarda Cennet Hurması’na rastlanabilir. Çınar ağaçlarının altında oturup semaver çayı içmenizi öneririz. Doğada keyifli bir kahvaltı için Dilruba Sultan Köy Evi, Bahçe Patara, Sevgiden Gelen Lezzetler, Doğa At Çiftliği ve Kahvaltı Evi veya köy pazarındaki çay/gözleme servisi tercih edilebilir.
Değirmendere Yalı Evleri
Değirmendere Yalı Evleri
Eski Yalı Mahallesi’ndeki evler mimarisiyle sizi asırlar öncesine götürecektir. Gölcük Belediyesi’nin koruma altına aldığı bu tarihi evlerin restore edilmesi onların günümüzde varlıklarını sürdürmelerini sağlamıştır. Bu evler; Ahşap Heykel Müzesi, Seramik Müzesi, kütüphane, restoran, butik otel ve kafeterya olarak kullanılmaktadır. Böylelikle bu kültürel tesisler tarihi dokunun yaşatılmasında rol oynamıştır.
Sultan Baba Türbesi
Sultan Baba Türbesi
Örcün Köyü sınırlarındaki bu türbe, körfeze hâkim bir noktadadır. Etrafı selvi ve çam ağaçlarıyla çevrelenmiş bir tepede yer almaktadır. Türbenin İbrahim Ethem hazretlerine ait olduğu ifade edilmektedir. Kendisine Sultan Baba lâkabı verilmiş olan büyük velî, Halveti Tarikatı’na mensuptur, bu tarikatın Şemsi Kolu’ndandır. Osmanlı döneminde buraya yerleşmiş ve hamamcık, hamam, ev ile zâviye yaptırmıştır.
Yarhisar Gemi Müzesi
Yarhisar Gemi Müzesi
Gölcük ilçe merkezinde bulunan Kavaklı Parkındaki bu müze ülkemizde karaya yerleştirilen ilk ve tek su üstü savaş gemisi müzesidir. Türkiye’deki müze gemilerinin üçüncüsü olan Yarhisar Gemi Müzesi’ni rehber ile beraber gezebilirsiniz. 1965-2005 yılları arasında Türk sancağını taşıyan ve böylece Keşif-karakol vazifesi gören Yarhisar gemisi’nin müzeye çevrilmesi Donanma Komutanlığı ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliğiyle olmuştur.
Eriklitepe Tabiat Parkı
Eriklitepe Tabiat Parkı
Eriklitepe Tabiat Parkı, Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde bulunan doğal güzellikleriyle ünlü bir tabiat parkıdır. Doğal güzellikleri ve huzurlu atmosferiyle ziyaretçilerine dinlendirici bir deneyim sunmaktadır. Doğa ile iç içe vakit geçirmek ve açık havada aktiviteler yapmak isteyenler için güzel bir seçenektir.
Eriklitepe Tabiat Parkı, Gölcük ilçesine bağlı Erikli Mahallesi’nde yer almaktadır. Kocaeli şehir merkezine yaklaşık 25 kilometre uzaklıktadır.
Hünkar Çeşmesi ve Çayırı
Hünkar Çeşmesi ve Çayırı
Hünkâr Çayırı Gölcük’e yaklaşık 78 km uzaklıktadır. 27 Nisan 1481 yılında Fatih Sultan Mehmet’in İtalya’ya yapmayı planladığı sefer için üç yüz bin kişilik ordusuyla çıktığı yolda mola verip otağını kurduğu alan Hünkar Çayırı olarak anılmaktadır.
Fatih Sultan Mehmet’in 27 Nisan 1481 Cuma günü İtalya üzerine yaptığı sefer sırasında ordusuyla mola verdiği veya otağını kurdurduğu için bu alana Hünkâr Çayırı denilmektedir. 3 Mayıs 1481 tarihinde ölen Fatih Sultan Mehmet’in anısına kitabeli bir çeşme yapılmıştır. Hünkâr Çeşmesi IV. Mehmet Dönemi’nde 1659 tarihinde Sadrazam İbrahim Paşa tarafından yaptırılmış ve bazı onarımlarla günümüze kadar ayakta kalabilmiştir.
Hünkar Çeşmenin önüne Fatih Sultan Mehmet’in bir anıtı dikilmiştir. Halk arasında Fatih Sebili diye de adlandırılan çeşmedir.1995 yılında park, dinlenme ve şenlik alanı olarak yeniden düzenlenen Hünkar Çayırı’nda İstanbul’un fethi dolayısıyla her yıl geleneksel güreş şenlikleri yapılmaktadır.
Kumyalı Plajı
Kumyalı Plajı
Kumyalı plajı, Gölcük ilçe merkezine 16 km mesafededir. Özel araçlarla ya da Gölcük – Yalova ya da Bursa arası ulaşımı sağlayan toplu taşıma araçları ile gelebiliyor. Kumyalı plajı giriş ücreti yoktur ve herkes plaj imkanlarından faydalanabiliyor.
Gölcük Kumyalı plajı, ince taneli kumlu sahili ve temiz suyu ile güney sahillerini aratmayacak özelliklere sahiptir. Sığ bir yapıya sahip olduğu için gelen herkes denizin tadını en iyi şekilde çıkartabiliyor.
Kadırga Yaylası
Kadırga Yaylası
Gölcük’e bağlı Yazlık beldesindeki bu yayla hem doğal güzellikleriyle hem de her sene tertip edilen şenliklerle rağbet görmektedir. Her Temmuz ayında düzenlenen Kadırga Yayla Şenlikleri 3 gün sürmekte ve bu çerçevede muhtelif kültürel etkinlikler gerçekleştirilmektedir.
Gölcük’te gezilip görülecek yerler elbette bukadar değil.Ama bu sayfaya sığdırmamızda mümkün olmamakta.En iyisi buraya gelip kendi ilgi alanınıza göre tadını çıkarmak olacaktır.Donanma Otel olarak konaklama hizmetlerimizle sizlere yardımcı olmakla mutluluk duyarız.
Bu yazıda faydalanılan kaynaklar : https://www.kulturportali.gov.tr , https://kocaeli.ktb.gov.tr